(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2012)
Cilj je rada kroz pregled literature i sadržajnu analizu korespondencije rekonstruirati čitateljski profil Ive Vojnovića pokušavajući odgovoriti na istraživačka pitanja anticipirana u metodološkim tekstovima Roberta Darntona. U radnji se nastoji rekonstruirati ne tek što je Vojnović čitao nego i kada, gdje, kako i zašto je čitao, počevši s pitanjem tko je bio Vojnović kao čitatelj. Istraživanje stoga kreće od biografskih podataka (tko) o Vojnoviću i nastavlja se sadržajnom analizom korespondencije koja je organizirana u tri vremenska razdoblja: 1878. - 1906., 1907. - 1918. i 1919. - 1929. (kada). Za svako su razdoblje navedena i mjesta njegova boravka (gdje). Iz korespondencije su izdvojeni svi spomeni čitanja, bilo da se odnose na autora i naslov djela (što) ili na neki segment čitalačke aktivnosti (kako i zašto). Rezultati analize pružaju detaljan uvid u čitateljski svijet Ive Vojnovića nudeći ne samo imena autora ili naslove koje je čitao nego i njegov stav o pročitanim djelima, kao i okolnosti i razloge njegova čitalačkog interesa. Time je čitateljski profil Ive Vojnovića barem djelomično rekonstruiran, a Vojnović se kroz njega otkriva kao vrstan poznavatelj domaće i europske klasične i suvremene književnosti, strastveni čitatelj i spona između svjetova europske i hrvatske kulture i književnosti u čiju dramsku tradiciju prvi i unosi elemente modernizma i simbolizma. Proučavanje ostalih raspoloživih izvora koji sadrže podatke o Vojnovićevoj čitalačkoj aktivnosti (dnevnički zapisi, književnoteorijske i književnopovijesne rasprave o njegovu djelu i sl.) dalo bi još cjelovitiju i detaljniju sliku o načinima čitanja poznatog pisca.