(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2011)
Cilj je rada definirati nove sadržajne i oblikovne trendove u hrvatskom knjiškom nakladništvu. U uvodnom dijelu daje se nekoliko definicija nakladništva s posebnim naglaskom na njegovu dvojnu ulogu kulturne i tržišne djelatnosti, s osvrtom na tržišne okolnosti koje utječu na suvremeno poslovanje svjetskih i hrvatskih nakladnika. Predstavljeni su ekonomski i poslovni trendovi koji su u posljednjih 60-ak godina utjecali na proizvodnju knjige, a potom su definirani i objašnjeni suvremeni sadržajni trendovi i trendovi oblikovanja knjige (dizajn korica ili ovitaka, format, vrste papira koji se koriste za tisak i sl.). S obzirom na suvremene sadržajne trendove, uočen je rast zastupljenosti romana o egzotičnim kulturama, izdanja o aktualnim događajima, priručnika za samopomoć, biografija i autobiografija i naposljetku knjiga tzv. instant znanja. S obzirom na trendove oblikovanja, uočeno je naglašenije korištenje oblikovanja korica ili manipuliranja papirom u marketinške svrhe. Također, uočeno je da se trendovi koje uvode vodeći svjetski nakladnici prihvaćaju na hrvatskom tržištu knjiga. Temeljni je doprinos rada pokušaj usustavljivanja marketinških, sadržajnih i oblikovnih trendova u suvremenom hrvatskom knjiškom nakladništvu i uspostavljanje njihova suodnosa.