(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2011)
Cilj je radnje analizirati i kontekstualizirati knjižarsko oglašavanje u zadarskoj periodici iz prve polovice 19. stoljeća. Za analizu su odabrani „Kraljski Dalmatin”, prve novine tiskane i hrvatskim jezikom, i „Zora dalmatinska”, izdavana u jeku preporoda u cijelosti na hrvatskom jeziku. Objavljeni su oglasi popisani, a oni zanimljiviji prikazani su u tekstu. Rezultati istraživanja pokazuju da su već prve novine tiskane hrvatskim jezikom, „Kraljski Dalmatin”, korištene za povremeno i skromno knjižarsko oglašavanje - u svim godištima toga lista objavljeno je 7 oglasa. „Zora dalmatinska” je 30-ak godina kasnije intenzivnije korištena za različite vidove knjižarskog oglašavanja. Kroz ukupno 93 oglasa promovirane su knjige, časopisi, novine, kalendari i almanasi, tiskani su pozivi na pretplatu i podsjetnici pretplatnicima da podmire dugovanja, objavljivani su književni pregledi i sl. Istraživanje je rezultiralo dvama temeljnim zaključcima. Prvo, nakladnici prvih zadarskih novina prepoznali su oglasni potencijal toga medija koji upravo tijekom 19. stoljeća postaje prihvaćeno komunikacijsko sredstvo. Drugo, novinsko je oglašavanje izravno odražavalo suvremene kulturne i političke okolnosti, što je razvidno iz učestalog oglašavanja preporodnih djela u „Zori dalmatinskoj”.