(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Svjetska populacija nezaustavljivo stari te se značajan segment napora u svijetu ulaže u povećanje kvalitete života osoba 65+. Jedan od načina da se to postigne je upoznati građane treće životne dobi s prednostima koje im donosi digitalna tehnologija. Ovaj rad donosi rezultate istraživanja o usvojenosti digitalne tehnologije i informacijskih potreba na internetu osoba treće životne dobi u Osijeku, Hrvatska. Metodologija. Istraživanje je provedeno na uzorku od 188 ispitanika u razdoblju od rujna do prosinca 2021. Podaci su prikupljeni papirnatim upitnikom koji se ispitanicima dijelio na nekoliko lokacija: u domu za stare i nemoćne, na tržnici te putem neprofitne organizacije. Rezultati. Ispitanici u našem uzorku preferiraju pametne telefone (49,5 %) i osobna računala ili laptope (27,7 %) u odnosu na tablete ili pametne satove. Gotovo 70 % ispitanika koristi Internet, poglavito za ciljano traženje informacija ili za komunikaciju. Aplikacije za e-učenje, e-kupovinu ili e-Građanin u uzorku se koriste rijetko. Istraživanje je otkrilo značajne razlike u korištenju digitalne tehnologije u uzorku u odnosu na spol, dob, zadovoljstvo životom te život s partnerom. Društveni značaj. Aktivno starenje osoba treće životne dobi u gradu Osijeku može se osigurati i promovirati jedino kroz sustavan pristup na razini grada Osijeka. Jedino će takav pristup osigurati bolje razumijevanje i uporabu digitalne tehnologije ove ranjive društvene skupine. Originalnost. Rad predstavlja značajan doprinos boljem razumijevanju razini usvojenosti digitalnih tehnologija, vještina za rad s njima te informacijskom ponašanju na internetu osoba treće životne dobi u Osijeku.