(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2024)
Cilj. Cilj je rada predstaviti djelovanje zborovođe i skladatelja Mirka Cajnera (1910. – 1988.) te muzikalije iz njegove ostavštine koju je 2023. godine Knjižnici Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu darovala njegova udovica Ljubica Cajner. Pristup/metodologija. Ostavština Mirka Cajnera u Knjižnici Muzičke akademije sastoji se od knjižnične građe i arhivskog gradiva. Knjižnična građa, koju čine tiskane muzikalije, formalno je i sadržajno obrađena u integriranom knjižničnom sustavu ZaKi, dok je arhivsko gradivo za potrebe pisanja ovoga rada pregledano te čeka daljnju obradu. Rezultati. Po dovršenoj obradi muzikalija ustanovljeno je da se u Cajnerovoj ostavštini čuva više od tisuću skladbi i preko 1200 primjeraka građe. Glavninu muzikalija čine svjetovne zborske skladbe hrvatskih skladatelja 19. i 20. stoljeća ili onih koji su s Hrvatskom bili povezani svojom glazbenom djelatnošću, njih čak 80. Osim njihovih autorskih djela, zastupljene su i harmonizacije ili obrade narodnih napjeva. Društveni značaj. Rad rasvjetljava djelovanje skladatelja i zborovođe Mirka Cajnera te značaj koji je ostavio u glazbenom, kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu lokalnih zajednica, a time i njegov doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj baštini. Originalnost/vrijednost. Muzikalije iz ostavštine Mirka Cajnera ovdje se prvi puta predstavljaju stručnoj javnosti, dok arhivsko gradivo donosi dosad nepoznate detalje o predanom i mnogostranom glazbeničkom djelovanju ovog uglednog zborovođe i skladatelja.