(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2026)
Cilj. Episciences je platforma za objavljivanje probirnih (overlay) dijamantnih časopisa u otvorenom pristupu. Podržava objavljivanje 43 časopisa iz nekoliko disciplina, uglavnom iz matematike, informatike, primijenjene matematike, društvenih znanosti i humanističkih znanosti—i u tu svrhu koristi infrastrukturu otvorene znanosti. Pristup. Sadržaj publikacija nalazi se u otvorenim repozitorijima (kao što su HAL, arXiv, Zenodo, bioRxiv i medRxiv), u podatkovnim repozitorijima za skupove podataka i u digitalnom arhivu za softver Software Heritage. To Episciences platformi omogućuje oslanjanje na FAIR načela koja podržavaju spomenute infrastrukture, a istovremeno dodaje vrijednost i usluge. Platforma nudi cjelovito rješenje za objavljivanje za istraživače, omogućujući im recenziranje i objavljivanje članaka, skupova podataka i softvera. Sve se te komponente mogu i međusobno povezati kako bi se promicala FAIR načela i poticala ponovljivost u znanosti. Rezultati. Oslanjanje na postojeće infrastrukture omogućuje isplativo objavljivanje. Platforma, koju vodi akademsko osoblje, podržavaju francuski financijeri, agencije i ministarstva (Ministarstvo visokog obrazovanja i znanosti, CNRS, Inria i INRAE). Originalnost. Platforma surađuje sa znanstvenim zajednicama putem znanstvenih odbora. Pruža rješenja za jezično uređivanje radova, komunikaciju i savjetovanje o najboljim praksama u objavljivanju u otvorenoj znanosti. Platforma Episciences otvorena je za nove projekte i suradnje na europskoj i međunarodnoj razini. Platforma je dostupna u katalogu usluga OpenAIRE i na EOSC marketplaceu. Oslanjajući se na otvorene infrastrukture, probirni (overlay) model objavljivanja i posvećeni tim za podršku i uredništvo, Episciences povećava transparentnost uredničkog procesa i omogućuje istraživačima vraćanje kontrole nad svojim metodama i procesima objavljivanja.