(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2026)
Cilj. Ovaj rad predstavlja primjer suradnje između nacionalne i europske istraživačke podatkovne infrastrukture i usluge koja je namijenjena zajednici. Najprije su pojašnjeni organizacijski i tehnički pristupi, a kasnije su na primjeru suradnje sa sudionicima predloženi načini integracije podataka. Na kraju se raspravlja o mogućem prijenosu i primjeni predstavljenog tijeka rada na druge primjere. Pristup/Metodologija. Nakon zajedničke analize koju su proveli timova Text+ i GoTriple, razvoj namjenskog MARC 21 konektora za SCRE prepoznato je kao optimalna strategija za integraciju sustava Text+ u GoTriple. To je omogućilo uvoz publikacija iz područja društvenih i humanističkih (SSH) znanosti sadržanih u katalogu Njemačke nacionalne knjižnice (DNB) u GoTriple. Ova je odluka također olakšala integraciju relevantnih zbirki SSH-a kojima upravljaju druge knjižnice, budući da je MARC 21 važan standard za katalogizaciju i razmjenu podataka. Rezultati. U ovoj integraciji bilo je nekoliko tehničkih izazova. Prije svega, MARC 21 je složen protokol koji se ne obrađuje lako. U ovom je slučaju upotreba namjenskih softverskih knjižnica otvorenog koda bila osobito korisna. Također se moralo procijeniti i testirati više mogućnosti prije nego što je pronađeno prikladno rješenje za prikupljanje podataka iz DNBa u GoTriple. Originalnost/Vrijednost. Predstavljeni primjer platforme GoTriple i jednog od izvora podataka Text+ (Njemačke nacionalne knjižnice) može poslužiti kao najbolja praksa za integraciju većeg broja podataka iz knjižničnih kataloga u platformu GoTriple. Također pruža model za učinkovitu komunikaciju i primjer suradnje potrebne za procjenu uloženog napora za buduću integraciju podataka u GoTriple na razini nacionalne infrastrukture.