(untitled) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2026)
Ovo izvješće s radionice govori o nedostacima i izazovima s kojima se suočavaju časopisi u dijamantnom otvorenom pristupu. Članovi CRAFT-OA projekta održali su radionicu na OPERAS konferenciji održanoj 2024. u Zadru, Hrvatska. Radionica se usmjerila na tri područja: 1) standarde zajednice, 2) tehničke aspekte i 3) održivost. Radionica je istaknula kako postojeći i novi standardi se istovremeno mijenjaju pod utjecajem zajednica izdavača časopisa u dijamantnom otvorenom pristupu, ali se istodobno pod utjecajem njih i same mijenjaju; zatim govori o potrebi prevladavanja tehničkih nedostataka poticanjem usvajanja tehničkih standarda u zajednici; te o izazovima održivosti koje predstavljaju financijska ograničenja i percipirani nedostatak prestiža časopisa u dijamantnom otvorenom pristupu. Radionica je bila organizirana u dijela, a sudionici radionice identificirali su izazove i raspravljali o strategijama i putovima za prevladavanje tih izazova, kao što su podizanje svijesti o standardima, povećanje vidljivosti i poboljšanje mehanizama financiranja kako bi se osigurala dugoročna održivost časopisa u dijamantnom otvorenom pristupu.