Doprinos talijanskog iskustva stečenog kroz Proculther projekt Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu u ojačavanju zaštite kulturne baštine (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Cilj ovoga rada jest objasniti kako su talijanski kapaciteti za zaštitu ugrožene kulturne baštine ojačali u proteklih dvadeset pet godina te kako je talijansko iskustvo doprinijelo pitanjima zaštite kulturne baštine suočene s rizicima na međunarodnoj razini.Pristup/metodologija. U nastavku su opisani osnovni koraci koje je Talijanska Republika poduzela posljednjih desetljeća u uključivanju zaštite kulturne baštine u mehanizme upravljanja hitnim situacijama. Italija je uložila znatne napore posljednjih desetljeća u poboljšanje sustava kriznog upravljanja kulturnom baštinom, posvećujući posebnu pozornost aktivnostima pripravnosti, prevencije i odgovora. Još od kraja 20. stoljeća organizirani su posebni tečajevi obuke sa specifičnim scenarijima posvećenim zaštiti kulturne baštine suočene s rizikom od katastrofa u svrhu testiranja posebnih procedura nužnih za osiguranje takve vrste odgovora. U međuvremenu, priprema operativnih procedura posebno usmjerenih na zaštitu ranjive kulturne baštine nastala je kao rezultat bliske suradnje između talijanskog Ministarstva kulture i Odjela za civilnu zaštitu Talijanske Republike.Rezultati. Procesi stalnog unapređivanja operativnih i tehničkih kapaciteta usmjerenih na smanjenje rizika od katastrofa u području zaštite kulturne baštine, te kombinacija iskustva i stečenih kompetencija u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Turskoj, Međunarodnog centra za istraživanje očuvanja i restauracije kulturne baštine i Zaklade Villa Montesca potaknuli su pokretanje PROCULTHER projekta, sufinanciranog sredstvima Europske komisije za humanitarnu pomoć i odjela za civilnu zaštitu.Vrijednost. PROCULTHER projekt teži podržati i nadopuniti napore Europske unije u ojačavanju suradnje između država članica i suradničkih država u ovome području. U tom smislu Mehanizam Unije za civilnu zaštitu predstavlja neophodan i učinkovit sustav koji omogućava snažniji i koherentniji kolektivni odgovor, a zahvaljujući udruživanju europskih kapaciteta civilne zaštite i osiguravanju zajedničkih standarda omogućeno je kvalificiranim i dobro opremljenim timovima naizmjenično djelovanje u trenutku katastrofe. U ovakvim okvirima, PROCULTHER projekt prvi puta promovira razvoj zajedničke europske metodologije, alata i mogućnosti da uključi zaštitu kulturne baštine u ciklus upravljanja rizikom od katastrofa te da osigura strukturiranu suradnju između sektora kulture, civilne zaštite i dionika na lokalnim, nacionalnim i europskim razinama.
Keywords: Mehanizam Unije za civilnu zaštitu; standardne operativne procedure; upravljanje rizikom od katastrofa; zaštita kulturne baštine