Visokoškolske, znanstvene i specijalne knjižnice u Hrvatskoj i njihova spremnost na krizne situacije: anketno istraživanje (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Ovo je istraživanje imalo za cilj procijeniti stanje pripravnosti na krizne situacije, način upravljanja rizicima i potencijalne odgovore na krize u visokoškolskim, sveučilišnim te znanstvenim i specijalnim knjižnicama u Hrvatskoj. Većina visokoškolskih i specijalnih knjižnica u Hrvatskoj nije samostalna ustanova: sastavni su dio drugih institucija ili organizacija pa je njihova sloboda u uspostavljanju mjera upravljanja kriznim situacijama ograničena. Te su knjižnice specifične po svojoj organizaciji, korisnicima i zbirkama, a značajan dio njih čuva vrijedne zbirke stare i rijetke knjižnične građe.Metodologija. Podaci su prikupljeni mrežnom anketom koja je poslana u sve hrvatske visokoškolske, znanstvene i specijalne knjižnice. Anketni upitnik uključivao je pitanja o procjenama rizika, stanju upravljanja krizama, trenutačnom iskustvu i obrazovanju osoblja, kao i o razini pripremljenosti za krizu i o kriznim pojavama. Budući da se značajan postotak hrvatskih visokoškolskih i specijalnih knjižnica nalazi u Zagrebu i njegovoj okolici, naglasak je stavljen na nedavne katastrofe koje su pogodile taj kraj (potresi i poplave u 2020. godini) i način na koji su knjižnice na njih reagirale.Rezultati. Rezultati su pokazali značajne razlike u opremi, uvjetima i kapacitetima za spremnost na krizne situacije među ispitanim knjižnicama. Pokazali su učestalost kriznih situacija, kao i načine na koje se knjižnice nose s njima.Originalnost. Istraživanjem se doprinosi razvoju područja zaštite knjižnične građe donoseći nove spoznaje o upravljanju kriznim situacijama u visokoškolskim i specijalnim knjižnicama u Hrvatskoj. Prikupljeni podaci poslužit će kao dobra osnova za planiranje i organiziranje stalnog stručnog usavršavanja i ciljanih akcija u svrhu poboljšanja očuvanja kulturne baštine u opasnosti.
Keywords: baštinske zbirke; odgovor na kriznu situaciju; pripravnost na krizu; specijalne knjižnice; suradnja; visokoškolske knjižnice