Između društvenih potreba i čuvanja baštine: primjeri solidarnosti i suradnje u vrijeme Covid-19 krize: portugalska studija (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Ovaj rad donosi analizu primjera solidarnosti i suradnje između portugalskih ustanova u kulturi, poduzeća, umjetnika, radnika, volontera i lokalnih zajednica za vrijeme Covid-19 krize. Istraživanje se provodilo tijekom 2020. i 2021.Pristup/metodologija. Ovoj temi pristupamo iz četiri gledišta. Prvo, provodimo analizu korištenih pojmova kako bi se razjasnili koncepti iz perspektive portugalskog zakonodavstva. Drugo, kontekstualiziramo razvoj pandemije na nacionalnim i međunarodnim razinama. Treće, opisujemo kakav je utjecaj imao virus na poslovanje ustanova u kulturi, zaštićenih baštinskih lokaliteta te baštinskih stručnjaka. Četvrto, donosimo analizu pet studija slučaja koji prikazuju solidarne aktivnosti i suradnje u polju kulture.Rezultati. Istraživanje je ustanovilo negativne utjecaje Covid-19 krize na već postojeće probleme u sektoru. Također smo ukazali na to da su neke inicijative, stvorene kako bi podržale kulturnu baštinu, zapravo upitne. Budući da nije proglašen kraj pandemije, istraživanje je bilo ograničeno na trenutačno stanje u sektoru kulture u Portugalu. Buduća istraživanja mogla bi pokazati, s pomoću novih studija slučaja, kakve su posljedice pandemije. Ovim radom donosi se refleksija na ekonomsku održivost, društveni angažman i etičku odgovornost ustanova u kulturi i drugih dionika. Osim toga, rasprava o ranjivim stanjima u kojima su se našli radnici u kulturi za vrijeme krize apsolutno je neophodna kako bi se planirala bolja budućnost i za sam sektor i za one koji ga pokreću.Originalnost. Originalnost je rada u pronalasku kreativnih strategija koje neutraliziraju ishode pandemije, a koje ujedno mogu poslužiti kao inspiracija za buduća krizna razdoblja.
Keywords: Covid-19; društvene potrebe; kulturna baština; solidarnost; suradnja