RIZIK – anketno istraživanje o upravljanju rizicima u hrvatskim muzejima u svrhu bolje procjene, prevencije i smanjenja rizika (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Cilj anketnog istraživanja o upravljanju rizicima u hrvatskim muzejima bio je prikupljanje sveobuhvatnih podataka o spremnosti hrvatskih kulturnih institucija na različite vrste rizika u svrhu bolje procjene, prevencije i smanjenja rizika.Pristup i metodologija. Nakon razornih šteta koje je potres u ožujku 2020. prouzročio na kulturnoj baštini u Zagrebu, Međunarodni institut za restauraciju povijesnih i umjetničkih djela, IIC – Hrvatska grupa, proveo je nacionalno istraživanje pod nazivom RIZIK. Mrežna anketa sastojala se od 73 pitanja podijeljena u četiri kategorije: opće informacije o instituciji, o imovini, uključujući građevinu u kojoj su smješteni muzej i zbirke te pitanja o financijama i posjetiteljima. Sastavni dio ankete činila su pitanja o sigurnosti i redovitom održavanju muzejskih prostora, radnim i poslovnim planovima, hitnim službama u slučaju opasnosti, mogućim opasnostima i rizicima koji utječu na građevinsku imovinu i zbirku, kao i pitanja o mjerama koje mogu pomoći u sprječavanju ili smanjenju rizika i štete na zbirkama, građevinskoj imovini, osoblju i posjetiteljima.Rezultati. Ukupno 188 muzeja pozvano je na sudjelovanje u anketi, a odgovorilo ih je više od 100 premda su neki na pitanja odgovorili samo djelomično. Ovaj rad prikazuje presjek općeg stanja u hrvatskim muzejima, bavi se problemom modernizacije izložbenih prostora i čuvaonica, opisuje ideju istraživanja putem ankete RIZIK te razmatra rezultate ankete i mogućnosti unapređenja.Originalnost/vrijednost. Anketa RIZIK prvo je anketno istraživanje na temu upravljanja rizicima upućeno svim muzejima na području Republike Hrvatske. Prikupljeni su podaci okvirni pokazatelj trenutačnog stanja i standarda koji se primjenjuju u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama. Sudionici ankete na osnovu dobivenih rezultata mogu identificirati područja u kojima postoji prostor za unapređenje ili promjenu pristupa radu, organizaciji idaljnjem planiranju.
Keywords: dugoročna zaštita; kulturna baština; procjena rizika; šteta uzroko