Metoda za integraciju ulične umjetnosti u okvire upravljanja rizikom: izazovi i prilike (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Cilj istraživanja jest prikaz razvoja integrirane i sustavne metodologije procjene rizika u suvremenim javnim umjetničkim zbirkama. Prikazani su ključni elementi plana upravljanja rizikom u području javne umjetnosti. Naglašava se unaprjeđenje zaštite kulturne baštine od prirodnih nepogoda i ekstremnih događaja povezanih s klimatskim promjenama i, mnogo značajnije, raspravlja o tome na koje načine zaštita može ojačati otpornost društvene i povijesne baštine.Metodologija. U svrhu razvoja metodologije procjene rizika, istraživanjem je obuhvaćena povijesna jezgra grada San Gimignana (Italija), upisana na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, upravo zbog svojeg jedinstvenog kulturnog krajolika. Suvremeni elementi toga krajolika nastali su kao rezultat nekoliko kulturnih inicijativa: Affinità Elettive (1994), Arte all’Arte (1998–2005) i UmoCA (2011). Ovim se istraživanjem naglašava da je očuvanje javne umjetnosti u San Gimignanu uvjetovano suživotom fizičkih, kontekstualnih i upravljačkih čimbenika.Rezultati. Temeljem studije slučaja, u ovom istraživanju razvijeni su indikatori i kriteriji za analizu ranjivosti i izloženosti rizicima. U radu se analizira integracija javne umjetnosti u opći okvir upravljanja rizicima. Unatoč činjenicama da vrijednosti javne umjetnosti mogudoprinijeti otpornosti povijesnih urbanih jezgri, istraživanjem su otkriveni veliki izazovi koje je važno prevladati da bi se javna umjetnost mogla inkorporirati u smjernice općeg upravljanja rizicima.Originalnost. Razvijen je model analize rizika, slijedeći međunarodne smjernice i preporuke, a koji se može integrirati u opće upravljanje i plan konzervacije za suvremene zbirke u javnom prostoru. Dodatno, prepoznavajući važnost društvenih, kulturnih i ekonomskih procesa u konzervaciji javnih prostora, procjena vrijednosti inkorporirana je u okvir upravljanja rizicima.
Keywords: javna umjetnost; otpornost; povijesni kontekst; upravljanje rizikom; smanjenje rizika