Zaštita baštine u budućnosti: tehnike predviđanja budućnosti kao pomoć oporavku i obnovi za vrijeme Covid-19 krize (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj. Ovaj rad nastoji prikazati na koji način baštinske organizacije mogu odgovoriti na krizu i plan oporavka u slučajevima kada se radi o mnogostrukim budućim neizvjesnostima i to koristeći tzv. tehnike predviđanja budućnosti (engl. Futures Thinking). U radu se prikazuje pristup koji je Historic Environment Scotland (HES) koristio pri planiranju oporavka i obnove za vrijeme Covid-19 pandemije.Pristup/metodologija/dizajn. U radu se kroz studiju slučaja prikazuje kako su raznovrsne tehnike anticipiranja budućnosti koristile da bi se postigla fleksibilnost rada HES-a. Radom se također ispituje kako će metodologija korištena u tim procesima pomoći u razvoju tehnike anticipiranja budućnosti i inkubatora virtualne inteligencije kao mehanizama podrške HES-ovim aktivnostima.Rezultati. U radu je prikazano na koji način tehnike predviđanja budućnosti, kao na primjer planiranje scenarija, mogu biti upotrijebljene u mapiranju kritičnih neizvjesnosti i identifikaciji poslovnih prioriteta u različitim mogućim scenarijima neke baštinske organizacije. Prikazan je put koji je HES prošao u implementaciji tehnika predviđanja budućnosti i kako ih je koristio da bi započeo proces stvaranja otpornosti i održivosti u svojim aktivnostimaza vrijeme krize.Originalnost/vrijednost. Budući da baštinske organizacije u tradicionalnom smislu ne koriste tehnike anticipiranja budućnosti, ovaj rad prikazuje slučaj u kojem su takvi alati vrijedni doprinosi i pristupu planiranja i preživljavanja kriza.
Keywords: baština; COVID-19; odgovor na krizu; oporavak; strategija; tehnike predviđanja budućnosti