Izgradnja narodne knjižnice: prethodno izvješće o slučaju knjižnice Kwakupokela, u Lusangaziju, u Malaviju (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2021)
U ovom se radu opisuju aktivnosti usmjerene na obnovu i prenamjenu narodne knjižnice u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, u Malaviju, gdje više od 80 % stanovništva živi ispod granice siromaštva (manje od 1,25 američkih dolara dnevno). Ovo se prethodno priopćenje temelji na aktivnostima koje je poduzimao tim pojedinaca raznih struka i kultura sa zajedničkom vizijom prenamjene narodne knjižnice Kwakupokela. Dosadašnja ključna postignuća uključuju sljedeće: ustanovljena je zaklada Kwakupokela Educational Trust koja je registrirana pri vladi Malavija kao nevladina organizacija i koja sada upravlja knjižnicom, potpisan je Memorandum o razumijevanju (MoU) sa Sveučilištem u Mzuzu, donirane su nove knjige, obrađene su i nove i stare knjige knjižničnog fonda, dotrajali krov, koji je neumoljivo prokišnjavao, zamijenjen je novim metalnim pločama, strop je fiksiran, a unutarnji su zidovi oslikani. Ono što je još važnije, knjižnica je otvorila svoja vrata zajednici. Izazovi pred ovom inicijativom u tijeku i dalje su zastarjeli i ograničeni izvori informacija, održivost rada knjižnice, nedostatak prostora i pitanje higijenskih uvjeta, uključujući nedostatak zahoda. Razvijene su strategije za suočavanje sa spomenutim izazovima, no njihova će provedba ovisiti o dostupnosti sredstava. U ovome se radu opisuje uloga koju knjižničari mogu imati u poboljšanju životnih uvjeta ljudi u ruralnim područjima, osiguranjem relevantnih izvora informacija u ovim odvojenim, zanemarenim i odbačenim zajednicama.
Keywords: uključenost u zajednicu; narodna knjižnica; Malavi