Public Libraries as Agonistic Spaces: At the Crossroads of Librarianship and Contemporary Artistic Practices (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2021)
Rad se bavi mogućnostima angažiranog interdisciplinarnog djelovanja koje se realizira na sjecištu knjižničarstva i suvremenih umjetničkih praksi. Oslanjajući se na teorijske koncepte na kojima se zasniva kritičko knjižničarstvo s jedne i suvremena umjetnost s druge strane, pokazuje se mogućnost njihove interferencije s ciljem uvođenja kritičke perspektive unutar knjižničarstva putem umjetnosti te uspostavljanja nove metodologije na sjecištu tih dviju disciplina. Navedeno se u radu prikazuje kroz supostojanje i djelovanje Knjižnice S. S. Kranjčevića i Galerije Prozori (Knjižnice grada Zagreba), čija se programska i kustoska koncepcija bavi pitanjima na koji način teorijske pozicije suvremene umjetnosti i njihova praktična i diskurzivna razrada, mogu doprinijeti vidljivosti, važnosti i kulturnom kapitalu knjižnice, knjižničarskoj struci te širenju kritičkog stava u okviru informacijskih i komunikacijskih znanosti, grana knjižničarstvo, s naglaskom na projektu „Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici u narodnim knjižnicama“, kao studiji slučaja. U konačnici, rad uvodi koncepciju knjižnica kao agonističkih javnih prostora.
Keywords: kritičko knjižničarstvo; suvremena umjetnost; LGBTIQ; interdisciplinarnost; agonistički prostor