Hrvatska glazbena umjetnost te njezin razvoj kroz stoljeća (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2018)
Cilj je rada, oslanjajući se na odabranu literaturu, ponuditi kratki cjeloviti pregled razvoja hrvatske glazbene umjetnosti od srednjovjekovnog razdoblja do 20. stoljeća. Takvim preglednim pristupom stječe se jasan uvid u temeljne razvojne trendove i utjecaje hrvatske glazbe, ali i u načine njezine integracije u sklop svjetske baštine glazbenih vrijednosti. Također, naglašavaju se povijesne i političke okolnosti koje su utjecale na glazbeni razvoj. Nadalje, rad omogućuje usporedbu utjecaja povijesnih okolnosti na razvoj glazbene umjetnosti Hrvatske u raznim povijesnim razdobljima. Izbor literature općenito je usmjerio autora u izradi ovoga pregleda i u kompleksnom procesu istraživanja odabrane tematike s ciljem stvaranja kratkog sažetka spomenute problematike.
Keywords: Hrvatska glazba; povijest hrvatske glazbe; hrvatska kultura; hrvatski skladatelji