Poslovna uspješnost nakladničke industrije u Hrvatskoj, SAD i EU (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2018)
Svrha rada je dati pregled financijskog ‘zdravlja’ hrvatskog nakladničkog tržišta u petogodišnjem razdoblju (2010.- 2015. godine) s obzirom na kontinentalni (EU), ali i širi kontekst (USA), a u odnosu na fenomen tzv. kanibalizacije. Provedena je statistička analiza gubitaka u prihodima od tiskanih knjiga, periodičnih publikacija i novina i dobiti od prihoda od online knjiga, periodičnih publikacija i novina u nakladničkoj industriji SAD-a u navedenom petogodišnjem razdoblju. Prema dobivenim rezultatima proliferacija alternativnih načina prihoda od nakladništva u SAD-u ne zamjenjuje odnosno ne kanibalizira evidentni pad prihoda uzrokovan smanjenjem prodaje tiskanih knjiga, periodičnih publikacija i novina. Naime, akumulirani gubitci u petogodišnjem razdoblju (2010.- 2015. godine) su više nego trostruko veći od rasta dobiti u novom sektoru. Budući datržište nakladništva u Hrvatskoj prati trendove EU-a i SAD-a može se zaključiti da povećanje prihoda od e-knjiga ne zamjenjuje tj. ne kanibalizira pad prihoda od prodaje tiskanih knjiga.
Keywords: e-knjige; EU; fenomen kanibalizacije; knjige; komparativna analiza; Hrvatska; nakladnička industrija; novine; SAD