Društveno čitanje - čitatelj na digitalnim marginama (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2016)
Elektroničke knjige obogaćuju čitalačko iskustvo nizom mogućnosti koje digitalna tehnologija nudi, poput komentiranja ili dodavanja sadržaja na marginama, označavanja zanimljivih poglavlja te dijeljenje sadržaja s drugim čitateljima. Uplivom tehnologije u sferu čitanja knjiga te stvaranjem interakcije čitatelja sa sadržajem i drugim čitateljima pojavljuje se i fenomen društvenog čitanja (eng. social reading). Velik potencijal obogaćivanja čitalačkog iskustva vidljiv je na digitalnim platformama za društveno čitanje, gdje se interakcijom i stvaranjem novog sadržaja potiče kreativnost i novi način čitanja. Te aktivnosti mogu doprinijeti boljem razumijevanju pročitanog teksta. Na taj način potiče se komunikacija o pročitanom, čime se revitalizira sadržaj, a čitanje seli iz privatne u društvenu sferu. U radu će se prikazati kako se aktivnosti na digitalnim marginama pretvaraju u dobar pokazatelj čitalačkog ponašanja koje mogu obogatiti tekst i doprinijeti boljem razumijevanju teksta. To su prednosti digitalnog okruženja važne nakladnicima u stvaranju novih nakladničkih proizvoda.
Keywords: društveno čitanje; digitalne margine; platforme za društveno čitanje