Istraživačka infrastruktura u Sloveniji i uloga visokoškolskih knjižnica (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2016)
U Sloveniji se znanstvena istraživačka infrastruktura osigurava kroz različite informacijske i ostale integrirane sustave. Visokoškolske knjižnice su zbog razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije u mogućnosti uvesti nove knjižnične i informacijske usluge primjenom istraživačke infrastrukture, što se u prijašnjoj praksi nije provodilo. U radu su opisani neki od tih sustava u kojima sudjeluje Centralna tehnička knjižnica Sveučilišta u Ljubljani. Opisane su aktivnosti Središnjih informacijskih centara u okviru sustava SICRIS, suradnja knjižnice u istraživačkim projektima te konzorcijska nabavka međunarodne znanstvene literature. Novu nišu za afirmaciju visokoškolskih knjižnica autor vidi i u posebnim informacijskim uslugama, kao što je na primjer informacijska podrška istraživačima kod objavljivanja znanstvenih radova u otvorenom pristupu.
Keywords: istraživačka infrastruktura; Slovenija; visokoškolske knjižnice