E-knjige: nakladnička dilema (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Rad predstavlja istraživanje stavova nakladnika prema e-knjigama u kontekstu globalnog elektroničkog nakladništva. Dani su usporedni podatci na temelju istraživanja koja su istodobno provedena u Švedskoj, Litvi i Hrvatskoj. Prikazan je golem nerazmjer u zastupljenosti e-knjiga u zemljama engleskoga govornog područja (i onima sa značajnim brojem čitatelja engleskog jezika) i na tržištima tzv. malih jezika. Komparativno istraživanje provedeno u tri zemlje „malih jezika“ pokazalo je brojne sličnosti u stavovima nakladnika prema nekim ključnim pitanjima, npr. samostalnom objavljivanju, budućoj ulozi knjižara i odnosima s narodnim knjižnicama. Rezultati također pokazuju da nakladnici katkad imaju i proturječne stavove o pojedinim navedenim pitanjima. Opći je zaključak da postoji uočljiva razlika u porastu naklade e-knjiga na malim jezičnim tržištima u odnosu na tržišta engleskog govornog područja.
Keywords: e-knjige; nakladnici; mala tržišta e-knjiga; Švedska; Litva; Hrvatska