Je li samostalno objavljivanje spas za autore? Slučaj litvanskog tiskanog bestselera u digitalnom okruženju (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Posljednjih se godina mnogo raspravlja o samostalnom objavljivanju. Pojedini autori smatraju da nakladničke kuće nemaju budućnost kao pružatelji nakladničkih usluga, drugi smatraju da je vrlo lako objaviti knjigu kao e-knjigu. Mnogo je priča o uspješnom objavljivanju u vlastitoj nakladi, pa se sve više autora pita trebaju li im doista nakladnik i distributer, znajući da oni uvijek uzimaju najveći dio kolača. Rad prikazuje slučaj litvanskog autora tiskanog bestselera, knjige koja je dobila nagradu za litvansku knjigu godine u kategoriji književnosti. Autor ju je objavio na litvanskom jeziku u tradicionalnoj nakladničkoj kući, a budući da je bila vrlo uspješna, odlučio je samostalno objaviti digitalnu inačicu na engleskom jeziku. U radu se detaljno opisuju i analiziraju koraci koje je autor poduzeo kako bi objavio e-knjigu na Amazonu. Naposljetku, predstavljaju se rezultati prodaje i promocije e-knjige na Amazon platformi te pruža uvid u suočavanje s tržištem bez profesionalne pomoći.
Keywords: samostalno objavljivanje; e-knjige; Amazon; Hour of the Wolf