Tri „R“ u obrazovanju nakladnika (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Suvremena nastava treba biti stvarna, bogata i relevantna (real, rich, relevant). Promjene u tom smjeru razvidne su u poljskom visokoškolskom obrazovanju, a potaknute su zahtjevima tržišta rada, studentskim očekivanjima, potrebama za usvajanjem ciljeva bolonjskog procesa, te zahtjevima samog nastavnog osoblja. Uzimajući u obzir pad interesa za studiranje (koji je posebno vidljiv u području humanističkih znanosti), sveučilišta nastoje predstaviti svoju obrazovnu ponudu na najatraktivniji način kako bi se uspješnije natjecala s drugim sveučilištima, posebice onima iz područja tehničkih znanosti. Promjene se očituju na nekoliko razina: kroz odluke vlade, sveučilišta, fakulteta i instituta, i u svakodnevnom radu nastavnika. U radu se opisuju navedeni problemi u odnosu na obrazovanje u nakladništvu. Analizirane su mrežne stranice sveučilišta koja nude programe nakladništva te je detaljno predstavljena obrazovna ponuda LIS instituta Sveučilišta Wroclaw. Posebna je pozornost pridana nastavnim metodama i obrazovnim izvorima.
Keywords: nakladništvo; obrazovanje; sveučilišta; tržište knjige; Poljska