Korištenje novinskih zbirki u informacijskim ustanovama za potrebe znanstveno-istraživačkog rada: iskustva povjesničara i filologa (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Cilj je rada predstaviti stavove, iskustva i potrebe dijela znanstvenika iz područja humanističkih znanosti − povjesničara i filologa - u vezi s korištenjem novinskih zbirki u informacijskim ustanovama za potrebe znanstveno-istraživačkog rada. U radu će se predstaviti dio rezultata dobivenih tijekom istraživanja provedenog u sklopu projekta Novinska građa kao izvor znanstvenih informacija u društvenim i humanističkim znanostima. Projektom se nastojalo odgovoriti na pitanja koliko i na koji se način novine koriste kao izvor informacija za znanstvena istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima u Republici Hrvatskoj te su prikupljeni kvantitativni i kvalitativni podatci o zastupljenosti i načinima korištenja novinske građe u znanstveno-istraživačkom radu. Rezultati cjelokupnog projekta pokazali su da se novine prepoznaju i koriste kao značajan izvor informacija za znanstveno-istraživački rad, posebice u povijesti i filologiji, te da znanstvenici imaju specifične informacijske potrebe i obrasce pretraživanja, dijeljenja i korištenja informacija koje treba uzeti u obzir pri izradi inovativnih digitalnih novinskih zbirki. Rezultati koji će se predstaviti u ovome radu daju detaljniji uvid u percepciju dostupnosti i korisnosti novinskih zbirki u informacijskim ustanovama, kakvu imaju znanstvenici i istraživači kao specifična kategorija korisnika.
Keywords: novine; informacijske ustanove; informacijsko ponašanje znanstvenika; povjesničari; filolozi; humanističke znanosti