Informacijsko ponašanje znanstvenika (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Posljednjih godina svjedočimo intenzivnim polemikama o promjenama u znanstvenoj praksi uzrokovanim povećanom dostupnošću digitalnih izvora i alata što je potaknulo očigledan i brzi razvoj drugačijeg informacijskog ponašanja znanstvenika, te se postavlja pitanje koje informacijske izvore znanstvenici koriste, kako i kada. Nedavna istraživanja informacijskog ponašanja znanstvenika pokazuju značajne promjene u načinima na koje istraživači komuniciraju, objavljuju radove, surađuju, traže informacije i koriste ih. Istraživanja opisuju prethodno nepoznate uzorke informacijskog ponašanja znanstvenika (eng. skimming, navigating, power browsing, squirrelling, cross-checking) koji imaju (ili bi trebali imati) velik učinak na razvoj informacijskih alata i informacijskih usluga za znanstvenike. Ovaj se rad bavi ključnim informacijskim konceptima u kontekstu znanstvenog istraživanja (npr. informacijom, informacijskom potrebom, relevantnošću, primjerenošću stvarnoj informacijskoj potrebi, informacijskim preopterećenjem, izbjegavanjem informacija), nekim općim karakteristikama informacijskog ponašanja u području znanstvenih informacija (npr. razlikama između znanstvenika i drugih korisnika informacija, razlikama među disciplinama, pojedincima itd.), nekim tipičnim primjerima informacijskog ponašanja (npr. pregledavanjem, berrypicking-om, čitanjem samo osnovnih informacija, a ne punog teksta, praćenjem referencija naprijed/natrag u inicijalnom izvoru informacija, letimičnim pregledavanjem, preuzimanjem materijala za kasnije čitanje), te se raspravlja o implikacijama navedenog na alate i usluge. Na kraju rada pažnja se pridaje problematici vezanoj za znanost i istraživanje u digitalnom okruženju.
Keywords: informacijsko ponašanje; znanstvenici; znanost i istraživanje u digitalnom okruženju