Informacijska pismenost u okruženju Weba 2.0: novi pravci i težišta istraživanja (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Iako se informacijska pismenost u svojoj pojmovnoj okosnici, koju čine etičko pronalaženje, korištenje i stvaranje informacija, nije značajno mijenjala od uvođenja same koncepcije, korjenite promjene u korištenju informacija i modalitetima ulaženja u interakciju s informacijama dovele su do preispitivanja donedavno čvrstih i stabilnih pojmovnih okvira ovoga koncepta.Informacijska je pismenost oduvijek bila određena i definirana informacijskim okruženjem. Stoga ne iznenađuje da su se polazišta informacijske pismenosti počela mijenjati pojavom Weba 2.0, koji je pridonio složenosti i nestrukturiranosti informacijskih okruženja. Sukus promjena čini odmak od pretraživanja i pronalaženja informacija te naglašavanje vrednovanja i korištenja/priopćavanja informacija. U radu se informacijska pismenost razmatra u odnosu na promjene potaknute tehnologijama Weba 2.0, prikazuje se koncept „informacijska pismenost 2.0“ i komentiraju novi istraživačke pravce, težišta i teme iznjedrene promjenama u informacijskom okruženju.
Keywords: informacijska pismenost; web 2.0; društveni mediji; istraživačke teme