Postmoderne teorije o čitateljima u elektroničkom okruženju (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
U uvodnom dijelu rada raspravlja se o teorijama čitatelja u posljednjim desetljećima 20. stoljeća, a posebice o dva teoretska pristupa: estetičkoj teoriji recepcije i responsivnom čitatelju. Čitatelji su tema različitih znanstvenih disciplina, poput teorije književnosti, sociologije, antropologije, povijesti knjige i knjižničarstva. Ideja da je čitatelj temeljni subjekt budućeg života literarnog djela zajednička je svim teoretičarima. Teorije o čitatelju podrazumijevaju čitatelja koji koristi konvencije pisanog teksta, te se u radu raspravlja jesu li takvi koncepti primjenjivi i u elektroničkom okruženju. Karakteristike hiperteksta naglašene su kao nova paradigma, a postavljeno je i pitanje uživaju li čitatelji u hipertekstualnoj fikciji. U zaključku rad razmatra Iserovu teoriju o interakciji teksta i čitatelja u virtualnoj dimenziji te razmatra kako se Fisherov koncept “interpretativne zajednice” može uspostaviti na internetu u vidu fleksibilne virtualne zajednice.
Keywords: postmoderne teorije o čitatelju; teorija recepcije; responsivni čitatelj; hipertekst; elektronički tekst