Promjena paradigme čitanja u doba e-knjige (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Od kraja 20. stoljeća zamjetna je brza promjena paradigme čitanja – vidljiva već u smislu pitanja “čitaš li“ – na koju je utjecao razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije, tijek informacija u elektroničkom okružju, rastuća popularnost World Wide Weba i mogućnost primanja informacija na različite načine u isto vrijeme. Prvi je spomenuti čimbenik utjecao i na psihologiju čitanja pa djeca danas čitaju ponešto drugačije u odnosu na odrasle koji su se s računalima upoznali u starijoj dobi. Dostupnost tekstova objavljenih na internetu dovodi do pitanja kakav je odnos između procesa čitanja na internetu i pregledavanja interneta. Možemo li reći da je čitanje Vook-a isto kao i čitanje knjige? Treći čimbenik – ponuda informacija na različite načine – mijenja brzinu čitanja i percepciju informacije. Kako svi ti čimbenici mogu utjecati ne samo na nakladništvo i čitanje knjiga, nego i na promjenu paradigme čitanja u bližoj budućnosti? U ovom se radu raspravlja o nekima od navedenih pitanja.
Keywords: čitanje u digitalnom okruženju; digitalne knjige; koreografija čitanja; nova pismenost