Učenje u e-okruženju: novi mediji i učenje za budućnost (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Živimo u vremenima brze promjene u svim područjima znanosti, tehnologije, komunikacije i društvenog života. Svakim se danom pitamo do koje nas mjere škole pripremaju za te promjene i za život u novom multimedijalnom okruženju. Djeca i adolescenti provode manje vremena u školi nego s prijateljima ili unutar ostalih društvenih zajednica (obitelj, klubovi, društva, religijske institucije i tome slično). Stručnjaci moraju neprestano proučavati što točno utječe na učenje i razvoj u našem bogatom medijskom okruženju. Popis najvažnijih životnih kompetencija značajno se promijenio i proširio od prošlog stoljeća. Stručnjaci u području obrazovanja pokušavaju predvidjeti promjene u sadržaju i metodologiji učenja početkom 21. stoljeća. Traže se odgovori na ključna pitanja kao što su: što bi trebalo učiti; kako bi trebalo učiti; gdje bi trebalo učiti; zašto bi trebalo učiti; i kako su ti odgovori povezani s učenjem u novom okruženju? U ispitivanju načina na koje djeca i mladi ljudi uče i odrastaju, autor daje poseban naglasak na odnos između personalne i apersonalne komunikacije (npr. internet, mobilni uređaji i različite vrste e-učenja). Autor se bavi današnjim pitanjima osvrćući se na prominentnije autore i studije koji su se bavili identičnim ili sličnim pitanjima posljednjih pedeset godina (Alvin Toffler, Ivan Illich, George Orwell i pripadnici Kluba Roma). Zaključeno je da je u današnjem svijetu brzih i neprestanih promjena, znatno više nego u posljednjem stoljeću, presudno imati mogućnost učenja i prilagoditi se učenju pomoću novih medija.
Keywords: e-učenje; okruženje za učenje; multimedija; multimedijalno učenje; multimedijalno obrazovanje; miješano učenje; hibridno učenje