Informacijsko ponašanje studenata i uloga visokoškolske knjižnice (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2015)
Rad predstavlja rezultate dostupnih studija o ponašanju studenata pri traženju informacija koje su provedene u različitim zemljama. Cilj tih studija bio je identificirati informacijske potrebe, izvore informacija i načine na koje studenti iz različitih disciplina koriste visokoškolsku knjižnicu. Prema rezultatima, većina ispitanika trebala je informacije za akademske svrhe (npr. seminarske radove, zadatke ili ispite) često koristeći informacijske izvore kao što su knjige, članci iz časopisa, online izvori itd. Za mnoge studente internet je bio vrlo važan izvor u pronalaženju akademskih materijala. Većina studenata dobivala je savjete za pronalaženje relevantnih informacijskih izvora od predavača, prijatelja i knjižničara. U radu se također opisuju neki aspekti vezani uz informacijsko ponašanje mladih studenata (generacija Y i milenijska generacija) na koje su utjecali njihovi prijatelji i koji su slabo razumjeli vlastite informacijske potrebe. Oni preferiraju brzo pretraživanje preko Googlea, pregledavanje virtualnih knjižnica i provode više vremena preuzimajući materijale s interneta, nego koristeći e-izvore. Iako su visokoškolske knjižnice često korištene samo za posudbu knjiga te korištenje referentne građe i tiskanih časopisa, ustanovljeno je da je uloga visokoškolskih knjižnica vrlo značajna u zadovoljavanju informacijskih potreba studenata na sveučilištima. Daljnja istraživanja koja bi se provodila na temelju odabranih studija mogla bi ispitivati informacijsko ponašanje studenata između različitih disciplina uzimajući u obzir razne kontekstualne situacije u kojima se provode informacijski zadaci. Osim toga daljnje bi studije trebale proučavati čimbenike koji utječu na to kako studenti koriste knjižnicu i identificirati važnost knjižnične edukacije u poboljšanju usluga visokoškolskih knjižnica za korisnike.
Keywords: ponašanje pri traženju informacija; informacijske potrebe; informacijski izvori; studenti; sveučilišne i visokoškolske knjižnice