Tržište elektroničkih knjiga u Republici Hrvatskoj (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2014)
U radu se daje pregled razvoja tržišta elektroničkih knjiga u Republici Hrvatskoj, još jednom europskom malom jezičnom tržištu. Pregled se temelji na istraživanju sedam najvećih nacionalnih distributera e-knjiga koje je provedeno u veljači 2013. i veljači 2014. Istraživanje je uključilo prikupljanje podataka iz mrežnih kataloga navedenih distributera, a vjerodostojnost prikupljenih podataka potvrđena je intervjuima s njihovim predstavnicima. Nakon prikupljanja podataka utvrđen je broj jedinstvenih naslova e-knjiga, udio nakladnika, vrste formata e-knjiga i njihove cijene. Rezultati pokazuju da je na sedam obrađenih platformi trenutno dostupno 1654 jedinstvenih naslova e-knjiga izdanih od 55 nakladnika. Najpopularniji format e-knjige je EPUB (55%), dok je prosječna maloprodajna cijena 5,86 EUR.
Keywords: e-knjige; e-nakladništvo; distribucija e-knjiga; Hrvatska; mala tržišta