Oblikovanje e-knjiga: očekivanja čitatelja u komparativnoj perspektivi (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2014)
Cilj je rada usporediti grafičke elemente koji se koriste u oblikovanju tiskanih i elektroničkih knjiga. Rad je usmjeren na istraživanje četiriju grafičkih elemenata: ovitka knjige, tipografije, boje i slikovnih elemenata. Istraživanje je provedeno na uzorku od deset knjiga koje su u tiskanom i elektroničkom obliku objavljene u Hrvatskoj između 2010. i 2012. Korištene su metode vizualne analize sadržaja i intervjui. Rezultati istraživanja ukazuju da e-knjige u mnogo aspekata oponašaju grafičko oblikovanje tiskane knjige. Grafički elementi e-knjige uvelike ovise o karakteristikama e-formata i e-čitača. Glavne prednosti e-knjige su pretraživost, prilagodljivost, mogućnost jednostavnog povezivanja s drugim digitalnim dokumentima, prenosivost, lakoća pristupa i dugotrajnost. Unatoč tome, u drugoj fazi istraživanja, većina intervjuiranih ispitanika izjavila je kako im je čitanje e-knjige novina. Skloniji su interakciji s tiskanom knjigom i njezinim vizualnim oblikovanjem.
Keywords: grafički dizajn; tiskana knjiga; e-knjiga; e-čitači; formati e-knjiga