Rubrike u osječkim novinama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća: osvrt na kontinuitet i promjene (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2013)
Cilj je rada prikazati razvoj rubrika u osječkim novinama tijekom druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Rad se usredotočuje na formiranje, razvoj i oblikovanje rubrika, tj. na njihov smještaj, nazive, promjene naziva, ritam promjena, grafička i tipografska rješenja i sl. Istraživanje je provedeno u Hemeroteci muzeja Slavonije u Osijeku, a na temelju dvaju kriterija, duljine izlaženja i kulturne važnosti, za analizu su odabrane sljedeće novine: „Die Drau“, „Slavonische Presse“, „Narodna (Hrvatska) obrana“ i „Hrvatski list“.Istraživanjem je dokazano da novinske rubrike u tom razdoblju tek sazrijevaju kao koncept organizacije novinskog sadržaja. Njihovi su nazivi grafički najčešće istaknuti kao podnaslovi u sklopu stranice, često vrlo neujednačeno. Mnoge vijesti, posebice važnije, ostaju neraspoređene u rubrikama - rubrike su sadržajni element, a ne način organizacije sadržaja. Često služe tek okupljanju srodnih informacija i pojavljuju se samo kada se skupi dovoljno takvih informacija.Rad inovativno pristupa istraživanju povijesti hrvatskih novina, a uz sam razvoj rubrikacije pokazuje i kako se takvim istraživanjem mogu rekonstruirati opće društvene promjene i njihov odraz u dnevnim novinama, budući da se može pretpostaviti kako se nova rubrika uvodi onda kada su interes ili potreba javnosti za neku temu dovoljno veliki da ona stekne zasebnu rubriku.
Keywords: Osijek; osječke novine; novinske rubrike; organizacija novinskog sadržaja