Učinkovitost PR-komuniciranja u povezivanju arhiva i studenata: primjer Državnog arhiva u Zadru (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2022)
Cilj je rada ukazati na promijenjenu ulogu arhiva i na konkretnom primjeru ukazati na nedostatnu komunikaciju sa studentima uslijed pomanjkanja oglašavanja, ali i na težu pristupačnost digitalnom arhivskom gradivu potrebnom za istraživanje i pisanje studentskih radova. PR-komuniciranjem arhivi kontinuirano razvijaju senzibilitet javnosti za gradivo putem javnih programa i izložbi te njegovanjem odnosa s medijima. Arhivi pritom ulažu napore u izgrađivanju dobrih odnosa s odabranim ciljnim skupinama, a u slučaju ovog istraživanja sa studentima kao potencijalnim korisnicima, te za polazište uzimaju njihove interese i potrebe za gradivom. Istraživačke spoznaje o studentskim potrebama za arhivskim informacijama vrlo su rijetke čak i u recentnoj američkoj praksi. Stoga je u ovom radu provedeno istraživanje putem anketnog upitnika među studentima četiriju odjela zadarskoga sveučilišta (Geografije, Povijesti, Povijesti umjetnosti te Turizma i komunikacijskih znanosti), posjetiteljima Državnog arhiva u Zadru. Provedeno je istraživanje rezultiralo spoznajama o tome koriste li se ispitanici arhivskim gradivom i, ukoliko da, s kojom namjenom, a navode se i izvori povjerenja prije posjeta arhivu. Također su dobivene spoznaje o poznavanju online arhivskog gradiva i uporabi mrežnih stranica na kojima se nalaze arhivski izvori. Opći je zaključak da su zadarski studenti loše upoznati s elektroničkim gradivom i da se njime rijetko koriste u sklopu svojih istraživanja. Stanje se može poboljšati tako da Državni arhiv u Zadru započne s istraživanjem identiteta i korisničkih navika studenata, sagleda njihove poteškoće u pronalaženju informacija i omogući im fleksibilniji pristup arhivskom gradivu. Pored postojećeg povezivanja sa studentima Odjela za informacijske znanosti, Arhiv treba uključivati i studente ostalih odsjeka te ih tijekom vremena nastojati uključivati pri planiranju i provedbi vlastitih programa.
Keywords: arhivi; arhivsko gradivo; arhivistička djelatnost; Državni arhiv u Zadru; Sveučilište u Zadru; studenti; PR-komunikacija