Pretplatničke liste kao izvor podataka za povijest knjige i čitanja: primjer pretplatničkih lista knjiga tiskanih u Dalmaciji u prvoj polovici 19. stoljeća (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2013)
Analizirajući pet sačuvanih i dostupnih pretplatničkih lista pronađenih u djelima tiskanim između 1835. i 1848. godine u zadarskoj tiskari braće Battara, rad nastoji ukazati na niz istraživačkih mogućnosti koje pretplatničke liste nude te na njihovu relevantnost u razotkrivanju procesa proizvodnje, distribucije i recepcije pisane riječi u 19. stoljeću. U radu se analizira kvantitativna zastupljenost pretplatnika, njihova geografska rasprostranjenost, profesionalni profil i spolna struktura.Pretplatništvo se kao novi nakladničko-knjižarski fenomen, koji je podrazumijevao kolektivno financiranje izdavanja knjiga, časopisa ili novina, pojavilo na dalmatinskom prostoru u prvoj polovici 19. stoljeća, postupno zamijenivši dotadašnji sustav individualnog mecenatstva. Njegova je pojava rezultirala objavom popisa pretplatnika koji su sadržavali imena svih onih koji su svojim novčanim doprinosom poduprli tiskanje neke knjige. Podaci o imenima i prezimenima pretplatnika, njihovu zanimanju, mjestu prebivanja i broju naručenih primjeraka, koje su pretplatničke liste obično sadržavale, čine ih vrlo dragocjenim izvorima za proučavanje povijesti knjige i čitanja.
Keywords: pretplatništvo; kolektivno mecenatstvo; 19. stoljeće; Dalmacija