Teorija semantičke informacije Luciana Floridija (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2013)
Luciano Floridi talijanski je filozof s anglosaksonskom karijerom koji je zaslužan za činjenicu da je prije desetak godina na zemljopisnoj karti filozofije ucrtana nova disciplina - filozofija informacije (Floridi 2002). Za razliku od većine autora koji se bave tom temom, Floridi u svom bogatom opusu1 zahvaća informaciju kao totalnu pojavu. No ovaj se rad neće baviti informacijom kao socijalnim i etičkim fenomenom, kao ni informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Cilj je rada predstaviti informaciju kao predmet filozofskog ispitivanja.Rad je prikaz i komentar teorije semantičke informacije koju Floridi iznosi u dva temeljna teksta: Semantičke koncepcije informacije (2011) i Osnove teorije snažne semantičke informacije (2004). Prvi tekst donosi pregled dosadašnjih ideja koje čine okvir za filozofsku analizu informacije i prikazuje glavne teze Floridijeve teorije semantičke informacije. Drugi tekst predstavlja iskorak iz filozofske u znanstvenu teoriju tako što se primjenom situacijske logike pokušava dati osnova za kvantificiranje (mjerenje) dviju dimenzija semantičke informacije: netočnosti (engl. inaccuracy) i praznine (engl. vacuity).
Keywords: Luciano Floridi; filozofija informacije; Bar-Hillel-Carnapov paradoks; teorija snažne semantičke informacije