Knjižarska klasifikacija: primjeri i kriteriji klasifikacije hrvatskih knjižara u prodajnim katalozima i popisima knjiga početkom 20. stoljeća (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2012)
Cilj je rada istražiti načine knjižarske (prodajne) klasifikacije hrvatskih knjižara s početka 20. stoljeća. Sadržajnom analizom 17 prodajnih popisa/kataloga knjiga iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Karlovca, Zagreba i Osijeka rekonstruirana je klasifikacijska struktura i utvrđeni su kriteriji prema kojima je početkom 20. st. klasificirana knjižarska ponuda.Provedenom analizom utvrđeni su sljedeći kriteriji knjižarske klasifikacije: tema/sadržaj, oblik/vrsta djela, vrsta građe, žanr, jezik, namjena, nakladnički niz, izdavač, vrijeme izdavanja (novo izdanje), vrijeme objave/nabave, specifični interesi kupaca, broj, pismo i autor. Redoslijed nizanja unutar pojedinih kategorija u većini je slučajeva abecedni, a zatim numerički ili redoslijedom objavljivanja.Za razliku od knjižnične klasifikacije i klasifikacijskih sustava općenito, problematika knjižarske klasifikacije slabo je zastupljena u postojećoj literaturi. Istraživanja koja se bave poviješću knjižarstva, ukoliko i donose načine klasifikacije knjižarske ponude, ostaju na deskriptivnoj razini bez dublje analize kriterija ili mogućih uzroka takve klasifikacije. Doprinos rada stoga je detaljna analiza većeg uzorka knjižarskih prodajnih kataloga, ali i pokušaj rasvjetljavanja kriterija i povoda stvaranja sustava knjižarske klasifikacije u definiranom povijesnom vremenskom i prostornom kontekstu.
Keywords: knjižarska klasifikacija; knjižarski katalozi; Nakladna knjižara Jadran; Knjižara Morpurgo; Hrvatska knjižarnica u Zadru; Knjižarnica Vjekoslava Göszla; Knjižara Zabavne biblioteke; Knjižara i papirnica Srećko Hofman; Antikvarijat Mirko Brayer; Knjižara L. Reich; Knjižara S. Kugli; Hrvatski štamparski zavod d.d. Podružnica Osijek