Cenzurirani ilustrirani materijal u hrvatskim časopisima u vrijeme banovanja Károlya Khuena Héderváryja (1883. - 1903.) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2012)
Cilj je rada istražiti zapljene ilustriranog materijala, ponajviše karikatura, iz humorističko- satiričkih časopisa „Bič“, „Trn“, „Stršen“, „Tries“ i „Vrač pogađač“ u vrijeme banovanja Károlya Khuena Héderváryja (1883. - 1903.), s tim da su u obzir uzete samo one ilustracije koje su bile kombinacije slike i teksta. Kao izvorni materijal korišteni su navedeni časopisi sačuvani u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i u Knjižnici grada Zagreba, a zakonske osnove prema kojima su ilustracije plijenjene razlažu se na temelju arhivskog gradiva pohranjenog u Hrvatskom državnom arhivu.Prvi dio rada predstavlja problematiku zapljene ilustracija s obzirom na važeće zakonske regulative, dok se u drugom dijelu razmatra višeznačnost slike u odnosu na tekst i pokušava ustanoviti u kojoj se mjeri karikature i ilustracije iz navedenih časopisa smatraju nositeljima višeznačnih poruka.Iako konačni zaključak o količini i vrstama zaplijenjenih ilustracija u tisku u vrijeme banovanja Khuena Héderváryja nije moguće izvesti zbog nedostatnosti sačuvanih izvora, može se rekonstruirati legislativni i politički kontekst zabrana i dokazati moć utjecaja slike, što je i temeljni doprinos ovoga rada.
Keywords: tisak; cenzura; zapljena; karikatura; Stranka prava; „Bič“; „Trn“; „Stršen“; „Tries“; Vrač pogađač“