Zagreb u Prvome svjetskom ratu: povijesne novine kao izvor za istraživanje socijalne povijesti (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2011)
Cilj rada je, koristeći ponajprije novine kao povijesne izvore, rekonstruirati socijalnu sliku Zagreba tijekom Prvoga svjetskog rata usredotočujući se na utjecaj ratnih prilika na svakodnevni gradski život, uvjete života i na položaj djece kao najosjetljivije skupine stanovništva. Nestašica papira i njegova skupoća u ratnim su godinama uzrokovale smanjen opseg dnevnih i tjednih novina, što je posljedično dovelo do svojevrsne „cenzure“ vijesti - različite tiskovine su često puta donosile i različite vijesti, odnosno, ono što je bilo objavljeno u jednim novinama, u drugima zbog štednje papira nije bilo objavljeno. Da bi se stoga stekla što cjelovitija slika, korištene su različite tiskovine („Narodne novine“, „Jutarnji list“, „Obzor“, „Novine“, „Hrvatska“, „Ilustrovani list“, „Katolički list“ i „Narodna zaštita“) koje su se pokazale kao neiscrpno vrelo podataka i suvremenih opservacija o navedenim problemima. Rad govori o općoj nesigurnost u gradu tijekom rata, katastrofalnim socijalnim uvjetima, karakterističnim ratnim motivima (ranjenici na ulicama, život pod ratnim uredbama, gotovo svakodnevne, usiljene dobrotvorne priredbe) i posljedicama ratnog stanja (nestašica životnih potrepština i siromaštvo, prosjačenje i skitnja, zapuštena djeca i ratna siročad, pomor dojenčadi). Radom je dokazano da su povijesne novine prvorazredan povijesni izvor, a temeljni je znanstveni doprinos rada rekonstrukcija dijela zagrebačke socijalne povijesti tijekom Prvoga svjetskog rata, uz naglasak da je taj dio hrvatske povijesti još uvijek slabo i necjelovito istražen.
Keywords: povijesne novine; Zagreb; Prvi svjetski rat; ratni uvjeti; prosjaci; zapuštena djeca; ratna siročad