Pisac i čitatelji: fenomen kolektivnog mecenatstva u Dalmaciji u prvoj polovici 19. stoljeća (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2011)
Kraj 18. i prvu polovicu 19. stoljeća obilježavaju intenzivne promjene na području kulture pisane riječi i čitanja u većem dijelu Zapadne Europe. Te su promjene, uz ostalo, rezultirale i porastom broja čitatelja, ali i važnošću koja im se pridavala. Iako su one u Dalmaciji bile uglavnom ograničenog dosega i društvenog utjecaja, dimenzija čitatelja i ondje postaje vrlo značajnom, i to osobito u prvoj polovici 19. stoljeća, koja je za niz europskih nacija obilježena jačanjem nacionalne svijesti. Važnost je čitatelja ponajprije bila razvidna iz sve raširenijeg modela kolektivnog mecenatstva, novog izdavačko-knjižarskog fenomena koji je implicirao pojavu sustava pretplatništva te postupno zamijenio dotadašnji model individualnog mecenatstva. Kroz primjere dobivene analizom cjelokupne knjižne produkcije u dalmatinskim izdavačkim i tiskarskim središtima - Zadru, Splitu i Dubrovniku - u razdoblju od 1815. do 1850. godine namjerava se pokazati u kojoj mjeri fenomen kolektivnog mecenatstva možemo smatrati izrazom novog odnosa koji se počeo uspostavljati između pisca i čitatelja. Analizira se intenzitet sustava pretplatništva, razlozi njegova uvođenja u praksu, kao i načini i kontekst njegova prakticiranja. Zaključuje se da je u razdoblju pokrivenom istraživanjem domoljublje bilo vrlo čest, iako ne i jedini, motiv davanja financijske potpore za tiskanje nekoga djela, što je bilo u suglasju s cjelokupnim nacionalno obojenim ozračjem prve polovice 19. stoljeća.
Keywords: kolektivno mecenatstvo; pretplatništvo; pisac; čitatelji; Dalmacija; 19. stoljeće