Tipografija hrvatskih krsnih listova, domovnica i svjedodžbi iz prve polovice 20. stoljeća (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2011)
Radnja istražuje tipografske elemente na krsnim listovima, domovnicama i svjedodžbama otisnutim u Hrvatskoj tijekom prve polovice 20. stoljeća s ciljem njihove kronološke razrade. Dostupnost vizualnih i instrumentalnih uređaja za vještačenje doprinijela je ideji takvog analiziranja povijesnih hrvatskih dokumenata. Istraživanje je provedeno nerazornim forenzičkim metodama, a temeljeno je na osnovnim tiskarskim tehnikama i metodama reprodukcije pojedinih tipografskih elemenata.Analizirana arhivska građa datira iz prve polovice 20. stoljeća, a potječe iz privatnih izvora.Iznimku predstavlja svjedodžba iz 1855. godine koja je pohranjena u arhivu Školskog muzeja i koja je analizirana radi prikaza tipografskih razlika na prijelazu stoljeća.Analiza pisma, jezika, formata, fontova i ilustracija pružila je uvid u promjene tipografije tijekom vremena. Sve to definira simboliku dokumenata kroz koju se očituju nacionalne i vjerske konotacije. Time je potvrđena osnovna pretpostavka da je promjena tipografskih elemenata uvjetovana dvama parametrima: razvojem tehnologije i nacionalnim promjenama.
Keywords: tipografija; povijest; krsni list; domovnica; svjedodžba; font; tisak