Projekt uređenja knjižnice samostana sv. Frane u Zadru (izvještaj od 13. prosinca 2008.) (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2009)
Uređenje knjižnice samostana sv. Frane u Zadru zajednički je projekt samostana sv. Frane i Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru. Kratkoročni je cilj projekta čišćenje i inventarizacija iznimno vrijednog fonda te knjižnice koji se procjenjuje na više od 40 000 svezaka, a sastoji se od stotinjak inkunabula, deset koralnih oslikanih kodeksa te mnogobrojnih klasičnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela. Pretpostavlja se da knjižnica u samostanu djeluje od njegova osnutka u 13. stoljeću, otkada je prikupljana i građa današnjeg fonda knjižnice. Dugoročni plan uređenja podrazumijeva izradu projekta uređenja knjižnice (arhitektonski i građevinski dio), stručnu obradu, zaštitu, izradu mrežno dostupnog kataloga, digitalizaciju odabranih primjeraka knjižnične građe i naposljetku otvaranje knjižnice javnosti.
Keywords: knjižnice samostana sv. Frane u Zadru; uređenje; Odjel za knjižničarstvo; Sveučilište u Zadru