Vrijednost knjižnog ovitka: Murtićeve ilustracije na knjižnim ovitcima u Zavičajnoj zbirci Bjelovariana Narodne knjižnice „Petar Preradović“ (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2024)
Cilj. Cilj je rada istražiti i istaknuti značaj knjižnog ovitka, posebno ovitaka koje je ilustrirao Edo Murtić, u kontekstu njihove kulturne, povijesne i estetske vrijednosti. Fokus je stavljen na ovitke sačuvane u Zavičajnoj zbirci Bjelovariana Narodne knjižnice „Petar Preradović“ te na njihov doprinos očuvanju lokalne i nacionalne kulturne baštine.Metodologija. Rad koristi analitički pristup usporedbe primjera knjižnih ovitaka u mrežnim katalozima četiriju knjižnica, s posebnim naglaskom na primjere ovitaka koje je ilustrirao Edo Murtić. Metodologija uključuje pregled literature i analizu odabranih primjeraka iz Zavičajne zbirke Bjelovariana.Društveni značaj. Knjižni ovitci imaju važnu ulogu u kulturnom nasljeđu jer reflektiraju društvene, ekonomske i tehnološke promjene kroz povijest. Njihovo očuvanje u knjižničnim zbirkama, osobito u zavičajnim, omogućava bolji uvid u razvoj umjetničkih trendova i kulturnih normi, čime doprinosi očuvanju identiteta i povijesnog pamćenja zajednice.Originalnost. U hrvatskoj stručnoj literaturi dosad nije obrađena tema knjižnih ovitaka u kontekstu njihove povijesne i estetske važnosti. Ovaj rad donosi prvi sustavni pregled Murtićevih knjižnih ovitaka i naglašava potrebu za njihovim bibliografskim opisom, prikupljanjem i očuvanjem unutar knjižničnih zbirki.
Keywords: Edo Murtić; knjižni ovitak; Zavičajna zbirka Bjelovariana