Prema reformi vrednovanja znanstvenog rada u društvenim i humanističkim znanostima: napredak i uvidi iz projekta GraspOS (Libellarium: časopis za istraživanja u području informacijskih i srodnih znanosti, 2026)
Cilj. Ova studija usmjerena je na razvoj kriterija za vrednovanje znanstvenog rada u društvenim i humanističkim znanostima (SSH) kroz projekt GraspOS. Cilj je izmijeniti tradicionalne metode vrednovanja koje se uvelike oslanjaju na bibliometrijske pokazatelje i izraditi preporuke prilagođene SSH zajednici, s posebnim osvrtom na ograničenja trenutnih praksi koje pretežno naglašavaju kvantitativne metrike.Pristup/metodologija/dizajn. Ova istraživanje predstavlja rezultate dobivene kroz tri radionice održane s ispitanicima iz različitih SSH područja. Radionice su omogućile vođene rasprave o vrednovanju temeljenom na vrijednostima, raznolikosti rezultata i uključivanju kvalitativnih pokazatelja u vrednovanje. Prikupljeni podaci analizirani su deduktivnom metodom, s unaprijed definiranim kodovima za analizu.Rezultati. Analiza je utvrdila usuglašeni stav ispitanika o potrebi za izradom uključivijeg okvira za vrednovanje znanstvenog rada koji prepoznaje različite rezultate, pored tradicionalnih članaka u časopisima. Ispitanici su naglasili važnost kvalitativnih mjera, poput recenzije, i predložili korištenje narativnih životopisa kako bi se bolje utvrdili pojedinačni doprinosi.Ograničenja istraživanja. Istraživanje je provedeno unutar specifičnog konteksta pokreta za odgovorno vrednovanje znanstvenog rada (RRA) i projekta GraspOS, koji možda ne predstavljaju u potpunosti cijeli krajolik SSH. Generalizacija rezultata i zaključaka na sve SSH discipline nije moguća.Praktična primjena. Rezultati provedene studije oblikovani su u vidu preporuka za pripremu općih kriterija za vrednovanje znanstvenog rada kako su predložili znanstvenici s područja društvenih i humanističkih znanosti koji su sudjelovali u provedbi istraživanja.Originalnost/Vrijednost. Ovaj rad pruža vrijedne uvide u razvoj pravednijih i učinkovitijih praksi vrednovanja u akademskoj zajednici za širu zajednicu društvenih i humanističkih znanosti.
Keywords: društvene i humanističke znanosti; istraživačka kultura; odgovorno vrednovanje znanstvenog rada; otvorena znanost