Oligopol na tržištu telekomunikacijskih usluga u Republici Hrvatskoj - Šain, Dijana Čičin; Krajnović, Aleksandra; Predovan, Marija (Oeconomica Jadertina, 2017)
Tržište telekomunikacijskih usluga je važan segment razvoja svake zemlje. Kako je spomenuto tržište prvenstveno bilo u stanju zakonitog monopola, povećanjem njegove važnosti povećava se i potreba otklanjanja, odnosno regulacije prvobitnog stanja prema stanju konkurencije pri čemu bitnu ulogu imaju regulatorna agencija i agencija za zaštitu tržišta. Na hrvatskom tržištu telekomunikacija, na koje je u ovom radu stavljen naglasak, liberalizacija je velikim dijelom provedena, no potrebne su daljnje regulatorne akcije nadležnih tijela kako bi se postiglo ciljno stanje konkurentskog tržišta po uzoru na razvijene zemlje Europske Unije, kojoj Republika Hrvatska teži. Naime, unatoč sve većem broju operatora i davatelja usluga, na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu i dalje postoje operatori sa znatnijom tržišnom snagom koji imaju vladajući položaj.