Izazovi globalizacije i njihov utjecaj na privlačenje i zadržavanje talenata - Jakovljević, Marija; Marin, Roberta; Šain, Dijana Čičin (Oeconomica Jadertina, 2017)
Svijet novog tisućljeća oblikuju globalizacija, liberalizacija i tehnološki razvoj. Razvojem informatičke i komunikacijske tehnologije svijet je postao jedinstven sustav. Globalizacija poslovanja sve više u prvi plan stavlja intelektualni kapital organizacije. U razvijenom poslovnom svijetu ljudi i njihovo znanje postaju glavna vrijednost poduzeća i prepoznati su kao pravi izvor konkurentske prednosti. U radu će se ispitati utjecaj globalizacije na privlačenje i zadržavanje talenata budući da takav proces zahtjeva, diljem svijeta, pokretljive, talentirane i kvalitetne kadrove. Problem koji je uočen tijekom istraživanja odnosi se, s jedne strane, na povećanu potražnju za talentima zbog razvoja globalizacije, te s druge strane na nedostatak talentiranih zaposlenika na području znanosti i tehnologije koji su ključni za razvoj visoke kulture performanse u organizaciji. Na temelju knjiga, web izvora i članaka prikupljenih iz različitih baza podataka analizirat će se znanstvena i stručna literatura vezana uz zadanu temu te će se provesti komparativna analiza dosadašnjih istraživanja zbog usuglašavanja različitih autora i donošenja relevantnih zaključaka. Na temelju konceptualnog modela objasnit će se utjecaj globalizacije na privlačenje i zadržavanje talenata. Globalizacija intenzivira "rat za talente", a budući da je ona nezaustavljiva, u budučnosti se očekuje još oštrija borba za talente stoga kompanije moraju neprestano tražiti nove i kreativne pristupe razvoja, motivacije i zadržavanja globalnih talenata.