Institucionalni model razvoja ruralnog turizma na primjeru Središnje Istre - Rajko, Mladen (Oeconomica Jadertina, 2017)
Povijesni razvoj turizma pokazuje kako su ruralna područja u različitim razdobljima bila vrlo privlačna za provođenje dokolice i ugodnog života. Selo i netaknuta priroda predstavljaju idealni krajolik koji zadivljuje i osvaja gradsko stanovništvo različite životne dobi. Ruralna sredina nekima predstavlja prirodu u kojoj nalaze sigurnost, slobodu i ravnotežu, dok drugima pruža mogućnost kušnje vlastite snage i samopouzdanja, preferirajući pravu prirodu i divlje netaknute predjele gdje je moguće bavljenje ekstremnim sportovima, koji vode do izlaganja opasnostima i izazivanju rizika. U dostupnoj literaturi ne postoji slično istraživanje o najbitnijim indikatorima koji utječu na razvoj ruralnog turizma, a takva je tvrdnja potvrđena i tijekom istraživanja koje je provedeno u jedinicama lokalne samouprave Središnje Istre. Osnovni cilj ovog rada je prikaz teoretskih razmatranja vezanih uz ruralni turizam te mogućnosti oblikovanja razvojnog modela ruralnog turizma Središnje Istre. Osnovni doprinos rada jest u formiranju takvog modela koji bi trebao olakšati izradu analize stanja ruralnog turizma te njegova verifikacija na primjeru Središnje Istre, uzimajući u obzir efikasno planiranje, organiziranje, rukovođenje i kontrolu najosnovnijih turističkih čimbenika na tome prostoru. Predloženi institucionalni model razvoja ruralnog turizma je primijenjen na primjeru Središnje Istre iz razloga što se radi o jednoj od najrazvijenijih turističkih regija u Republici Hrvatskoj, no može imati i svoju opću primjenu u drugim ruralnim sredinama, ali i u drugim gospodarskim područjima u ruralnom prostoru.