Upravljanje čimbenicima razvoja područja Središnje Istre - Rajko, Mladen (Oeconomica Jadertina, 2017)
Područje Središnje Istre posebno je s obzirom na prirodne, ljudske, kulturne i povijesne resurse te je vrlo teško doći do takvog analitičko-ekonomskog institucionalnog modela razvoja koji bi bio "optimalan" i primjenjiv u svakoj situaciji i na svakome području. Bolje rečeno, može se zaključiti da takav model nije niti moguće konstruirati zbog specifičnosti svake pojedine lokalne samouprave u Središnjoj Istri. Takva tvrdnja poduprijeta je podacima do kojih se došlo na temelju istraživanja u jedinicama lokalnih samouprava u Središnjoj Istri. Osnovni cilj ovog rada bio je konstruirati takav "prihvatljivi model" kojim će se rukovoditi predstavnici javnog sektora prilikom izrade strategije razvoja svoga područja, vodeći računa o uključivanu svojih stanovnika u sve strateške projekte razvoja. Osnovni doprinos rada jest u oblikovanju takvog prihvatljivog modela razvoja koji bi trebao olakšati izradu analize stanja područja Središnje Istre, te omogućiti efikasnije upravljanje svim raspoloživim resursima.
Keywords: Središnja Istra; čimbenici razvoja; institucionalni model; IMR grafikon