Mogućnosti razvoja turizma na ruralnom području Brodsko-posavske županije - Bolfek, Berislav; Jakičić, Darija; Lončarić, Biljana (Oeconomica Jadertina, 2017)
Razvoj ruralnog prostora predstavlja poseban izazov zbog čitavog niza razloga. Prije svega, njegova nerazvijenost, nedovoljno razvijene strategije razvoja i nepoznata tržišna pozicija za proizvode i usluge. Činjenica je kako je to problem, ne samo Republici Hrvatskoj nego i većeg dijela Europe. Ruralni razvoj Brodsko-posavske županije postaje još zanimljiviji s obzirom članstvo u Europskoj uniji. U Hrvatskoj se vide napori u razvoju ruralnog turizma, ali ti su napori tek na početku razvoja. Europska unija svoj razvoj temelji na regionalnom razvoju gdje formalne državne granice nisu prepreka, nego točke spajanja regija. Smatra se kako turizam na ruralnom prostoru, s obzirom na trendove potražnje u Europi i svijetu, a i njegovu razvijenost u nekim državama, ukazuje kako na ovom području razvoja ima puno neiskorištenih mogućnosti. To je i bila polazna premisa i razlog istraživanja i izrade analize postojećeg stanja ruralnog turizma na području Brodsko-posavske županije, sa namjerom dijagnosticiranja stanja te naznakama mogućnosti razvoja temeljenim na raspoloživim resursima. Rad se temelji na ocjeni stanja dobivenoj putem primarnog istraživanja, koje daje uvid o tome je li turizam na ruralnom prostru Brodsko-posavske županije dobar razvojni pravac posebno sa aspekta razvoja ruralnog prostora Županije. U svrhu istraživanja postojećih turističkih proizvoda, njihovog unaprjeđenja i daljnjeg razvoja, anketiranje je provedeno na području 26 općina Brodsko-posavske županije. Nastojanje je bilo istražiti postojeću ponudu te steći uvid u trenutno stanje turističkih potencijala na ruralnom prostoru županije, a u cilju davanja konkretnih prijedloga za razvoj postojećih resursa i stvaranja novih turističkih proizvoda u svrhu poboljšanja ponude.
Keywords: ruralni prostor; ruralni turizam; analiza turizma na ruralnom području; strategija razvoja ruralnog turizma; Brodsko-posavska županija