Komunikacijska izvrsnost u e - obrazovnom sustavu Sveučilišta - Zdrilić, Ivica; Puvača, Milan (Oeconomica Jadertina, 2017)
Potreba za komunikacijom neosporan je, višestruko dokazivan element i ključan faktor u ljudskom okruženju, posebice ukoliko govorimo o poslovnoj sredini. Praćenje procesa odnosno povratnih veza unutar poduzeća, institucija ili drugih ustanova temelj je za napredak i razvoj. Razmjena informacija o kojima pošiljatelj i primatelj imaju zajedničko razumijevanje može biti od iznimne važnosti za konkurentsku prednost poduzeća. Koncept poslovne izvrsnosti kao skup potpuno praktično primjenjivih metoda unaprjeđivanja organizacije uzima upravljanje na temelju činjenica za jednu od osnova. Upravo ovdje daje se važan naglasak na komunikaciju, odnosno prikupljanje informacija, kao jedan od glavnih čimbenika uspjeha s ciljem postizanja izvrsnosti, a time i više razine konkurentske prednosti pojedine organizacije. Spuštanjem osnovnih vrijednosti poslovne izvrsnosti po pitanju komunikacije na obrazovnu razinu želimo istražiti jesu li one i koliko primijenjene u današnjoj praksi visokog školstva, odnosno, koja su moguća potencijalna poboljšanja. U svrhu istraživanja komunikacije, odnosno postojanja preduvjeta za upravljanja na temelju činjenica u akademskom okruženju kao jednog od ključnih elemenata poslovne izvrsnosti, autori su proveli istraživanje na Sveučilištu J.J. Strossmayera koje je pokazalo još uvijek nedovoljnu spremnost na promjene, posebice u smislu osluškivanja potreba koje se nameću na tržištu, s tim da je primjetan pozitivan trend prema naprijed.
Keywords: obrazovni proces; komunikacija; informacije; poslovna izvrsnost